Végre létezik olyan hely, ahol megértéssel fordulnak alkoholbetegek felé!

Szponzorált tartalom

alkoholisták bentlakásos kezelése

alkoholisták bentlakásos kezelése

Igen, megoldható az alkoholisták bentlakásos kezelése olyan magánintézményben is már, Magyarországon, ahol a területet ismerők nem vegyesen, másmilyen betegekkel együtt foglalkoznak velük. Mármint azokkal, akik konkrétan az italfüggőségben mentek tönkre, vagy épp a tönkremenetel elől menekülnek. Hisz az ő gyógyításuk, gyógyulásuk speciális fejezet a függőségek kezelésében.

Járhattam volna mondjuk eddig is nyitottabb szemmel, mert ezeket a magánintézményeket a neten azért könnyen fel lehet kutatni, de mi mindig az állami ellátókra hagyatkoztunk. Ott azonban még nagyobb lett csak a baj, egyik szerettünket illetően, aki többször volt visszaeső.

Aztán tavasszal jött a nagy megkönnyebbülés! Létezik ugyanis tényleg olyan családi vállalkozás, amely direkt alkoholfüggőkön, saját projekt keretein belül segít, az alkoholisták bentlakásos kezelésének egy nagyon speciális módján. Azért hangsúlyozom a “vállalkozás” családi jellegét, mert bár nem egy kis társaságról van szó mára, hanem nagyon is kinőtte magát ezen egyedi felépülési program alkalmazása a betegeken, de az egyik titkuk, hogy náluk mindig jut elég figyelem mindenkire! Annyi embert „sűrítenek” a programba, amilyen szám alatt mindenki a betegek közül jól érezheti magát egy bentlakásos környezetben. Többek között, ezzel nyújtanak többet, és nagyon hatásosan csinálják az egészet. Több lelkesedést és őszinte motivációt várhatunk tőlük, mint egy állami intézménytől, tényleg. Amely állami intézmények többnyire személytelenek, és nem annyira elhivatottak, és lelkiismeretesek talán. És azért mondom szintén, hogy igencsak „kinőtték már magukat”, mert évente sokan köszönhetik meg nekik, utólag a felépülést.

Felépülést… apropó, a nevüket még nem is említettem: Felépülők – Családi Felépülési Központ, noha az elérhetőség a fenti linken, közvetlenül is megtalálható. A blogjukon “magasan funkcionáló alkoholisákról” írnak többször is. Ez azt jelenti, hogy valaki, bár rendszeresen túlzásba viszi az alkoholfogyasztást, az élete látszólag nem rogy meg, el tudja látni hétköznapi feladatait.

A magasan funkcionáló alkoholistának így nincs különösebb ismertetőjegye. A hétköznapi viselkedésén egy ilyen embernek nem mindig mutatkozik meg bármiben, hogy valamivel küzd, nem tudja letenni mondjuk az üveget/poharat. Így a szemfülesebbeknek is nehéz dolga van vele. Persze ez megváltozik, amikor “szintet lép” a betegség, ezért nem érdemes félvállról venni. Még ha érthetően ez meg is történik, mert az illető nem érzékeli maga sem, mi felé tart.

Nem igaz, hogy a társadalom perifériáján élőkből lesznek az ilyen típusú betegek! Sok sztereotípiával kell megküzdeni, amik, amíg csak velünk vannak, nehezítik a tárgyilagosság kialakulását. A magasan funkcionáló alkoholisták életére pont, hogy a jómódúság is gyakran jellemző. És az, hogy a karrierjükben sikeres emberekről beszélünk. Ez el is vezet könnyen a korai kiégéshez, ami szintén ismert kifejezés, de ez már nem annyira sztereotipikus, hanem nagyon is jól ír le egy jelenséget, amitől okkal tartunk. Több évtizedet is le lehet élni súlyos függőségben, anélkül, hogy bárki komolyan gyanút fogna, vagy komolyan aggódni kezdene.

Pedig ez az aggódás lehet a megmentő! A “Felépülők” honlapján ezért is, részint eleve a “hozzátartozókhoz” szólnak. Meg fogjátok érteni miért írom így, ha magatok is többet tájékozódtok az intézményről az oldalon. Természetesen segítenek mindenkin, de együttműködnek a családdal is, ha erre van lehetőség és mindkét részről akarat. Így aztán, ha valaki olyan olvassa ezeket a sorokat, aki nem saját maga küzd az alkoholizmussal, hanem egy szerettét érte el ez a szörnyűség, jó ha tudja, hogy most rajta van a sor! Rajta, a hozzátartozón, akinek komoly felelőssége lehet a nyitó lépések megtételében.

Nálunk is úgy indult szerettünk felépülésének története, hogy ezeket, amiket összefoglalva elétek tártam most, mind megértettük, magunk. Azután fizettünk csak be az alkoholisták bentlakásos kezelésére, és ma már vissza sem emlékszünk szívesen erre az egészre, mert örülünk, hogy túl vagyunk rajta. De bennem dolgozott a lelkiismeret, hogy átadjam az információt mindenkinek. Remélem ti is megkeresitek őket, ha hasonló bajban vagytok!